ΝΕΑ

OGR Τορίνο: οι 1000 ημέρες που μετέτρεψαν το εργαστήρι σιδηροδρόμων σε εργαστήρι πολιτισμού


10.2017

Το επιβλητικό βιομηχανικό συγκρότημα OGR (Officine Grandi Riparazioni) το οποίο επισκεύαζε συρμούς τραίνων, οδήγησε την πόλη του Τορίνο στην ανάπτυξη, από το 1895 που ξεκίνησε τη λειτουργία του έως το τέλος του 20ου αιώνα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όμως, έκλεισε, γνώρισε την εγκατάλειψη και η εικόνα του δεν θύμιζε σε τίποτα τον πρώην «καθεδρικό ναό» της βιομηχανικής και αρχιτεκτονικής ιστορίας της πόλης. 


Εκατό εκατομμύρια ευρώ που επενδύθηκαν από το Ίδρυμα CRT και 1.000 ημέρες κατασκευών χρειάστηκαν για να μετατρέψουν εκ νέου το OGR σε πολιτιστικό κέντρο όπου πλέον χτυπά η καρδιά της δημιουργίας, της τέχνης, του πολιτισμού και της διασκέδασης της Ιταλίας.

Οι βασικές αρχές που οδήγησαν στη λειτουργική ανάκαμψη του OGR, και το μετέτρεψαν σε κέντρο δημιουργικότητας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας, ήταν οι εξής: ενσωμάτωση υψηλής τεχνολογίας, υιοθέτηση περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, διατήρηση της ιστορικής αξίας των αρχικών κτιρίων, ευελιξία στις χρήσεις και στη διαμόρφωση των χώρων, εύκολη προσβασιμότητα από το κοινό και συνεχής διαθεσιμότητα καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.
OGR-external
Οι αρχές της βιωσιμότητας, της ευελιξίας και της χρηστικότητας ενέπνευσαν και τον τεχνικό σχεδιασμό του κτιρίου στον οποίο περιλαμβάνεται ο κλιματισμός (ψύξη και θέρμανση), η μεγαλύτερη δηλαδή πηγή ενεργειακών καταναλώσεων του.

Για να εξασφαλίσει την καλύτερη άνεση σε όλους τους χώρους αυτού του μεγάλου πολυλειτουργικού χώρου, το μελετητικό γραφείο του καθηγητή από το ΜΙΤ Carlo Ratti έπρεπε να επιλέξει ένα σύστημα που να μπορεί να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του OGR, ανάλογα με την εκάστοτε χρήση του. Οι μελετητές κατέληξαν ότι μόνο ένα εξειδικευμένο σύστημα αυτόματου ελέγχου σε συνδυασμό με τις ποιο ευέλικτες μονάδες θέρμανσης και ψύξης θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα. Η μοναδική τέτοια πρόταση στην αγορά προερχόταν από την Climaveneta - Mitsubishi Electric Hydronics & IT Cooling Systems. Περιλάμβανε το σύστημα ελέγχου ClimaPro (ένα BMS εξειδικευμένο στη θέρμανση-κλιματισμό),  δύο κορυφαίες αντλίες θερμότητας και έναν ψύκτη, με συνολική θερμαντική ικανότητα 3,8MW.

Clima ProΤο σύστημα ClimaPro δίνει τη δυνατότητα μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας, βελτιστοποιώντας τη λειτουργία των αντλιών θερμότητας και του ψύκτη. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει ιδανικές θερμοκρασίες σε όλους τους χώρους, ανάλογα με τη χρήση τους, σε όλες τις εποχές, χωρίς εκπομπές ρύπων στον αστικό ιστό, μεγιστοποιώντας την ενεργειακή απόδοση ολόκληρου του κτιρίου.
Οι δύο αντλίες θερμότητας είναι πολλαπλών χρήσεων, τετρασωλήνιου συστήματος της κορυφαίας σειράς Integra, μοντέλο Climaveneta ERACS.  Οι μονάδες αυτές χάρη στην προηγμένη λογική ελέγχου τους είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου και να παράγουν ανεξάρτητα και ταυτόχρονα ψύξη και θέρμανση. Το συγκεκριμένο κορυφαίο μοντέλο αντλιών θερμότητας αποτελεί εξαιρετική επιλογή όταν υπάρχουν ταυτόχρονες θερμικές και ψυκτικές ανάγκες, οπότε και λειτουργεί με την εκπληκτική απόδοση της τάξης του 800%.
Ο ψύκτης, μοντέλο Climaveneta TECS, είναι εξοπλισμένος με τη μοναδική τεχνολογία συμπιεστή «μαγνητικής αιώρησης», που του προσδίδει υψηλότατη ενεργειακή απόδοση σε ενδιάμεσα φορτία. Η συγκεκριμένη έκδοση που τοποθετήθηκε στο OGR είναι και υπέρ-υψηλής απόδοσης (έκδοση HC). Πρόκειται για μια ευέλικτη και αξιόπιστη μονάδα ψύξης, η οποία προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές συνθήκες θερμικού φορτίου χάρη στη χρήση της τεχνολογίας Inverter και είναι κατάλληλη για μεγάλα κτίρια, εκεί που οι ανάγκες είναι μεγάλες και ταχέως μεταβαλλόμενες.
  
«Το κέντρο OGR είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στα 25 χρόνια της ιστορίας του Ιδρύματος CRT.»
Giovanni Quaglia -  Πρόεδρος του Ιδρύματος CRT


Στα πλαίσια των εγκαινίων του OGR,  θα πραγματοποιούνται δωρεάν εκδηλώσεις την πρώτη βδομάδα του Οκτωβρίου 2017, συναυλίες από ροκ και εναλλακτικά συγκροτήματα της ιταλικής αλλά και παγκόσμιας σκηνής, εκθέσεις και εκδηλώσεις εικαστικών τεχνών.   

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντλίες θερμότητας Mitsubishi Electric Hydronics & IT Cooling Systems , brand Climaveneta, αποτελούν τον πιο σύγχρονο και οικολογικό τρόπο θέρμανσης και ψύξης και η διάθεσή τους στην ελληνική αγορά γίνεται από τον όμιλο εταιρειών ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ.


Σχετικά links:
Officine Grandi Riparazioni :  http://www.ogrtorino.it/
Μελετητικό – αρχιτεκτονικό γραφείο Carlo Ratti : http://www.carloratti.com/
Παρουσίαση των κορυφαίων τεχνολογικά αντλιών θερμότητας της σειράς Integra : εδώ