ΝΕΑ

Το "World Energy Outlook 2016" βλέπει μεγάλες αλλαγές στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο του 2040


12.2016

Γνωστό πλέον σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι το γεγονός της αύξησης της ζήτησης ενέργειας και οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν τις επόμενες δεκαετίες στο παγκόσμιο σύστημα ενέργειας. Οι μεγάλοι νικητές στην κούρσα για την κάλυψη της αύξησης της ζήτησης ενέργειας μέχρι το 2040 είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό Αέριο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του World Energy Outlook, της πιο έγκυρης έκδοσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ : International Energy Agency). Μια λεπτομερής ανάλυση των υποχρεώσεων που αναλήφθηκαν στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, δείχνει ότι η εποχή των ορυκτών καυσίμων ανήκει πλέον στο παρελθόν και υπογραμμίζει την ανάγκη επίτευξης πιο φιλόδοξων στόχων για το κλίμα. Επίσης οι κυβερνητικές πολιτικές και η μείωση του κόστους σε όλο τον ενεργειακό τομέα, επιτρέπουν το διπλασιασμό της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης κατά τα επόμενα 25 χρόνια. Το φυσικό αέριο συνεχίζει να επεκτείνει το ρόλο του, ενώ ο άνθρακας και το πετρέλαιο μένουν πίσω.

Ο Δρ. Fatih Birol, διευθυντής του ΔΟΕ αναφέρει: "Βλέπουμε νικητές για τα επόμενα 25 χρόνια, το φυσικό αέριο και ειδικότερα την αιολική και την ηλιακή ενέργεια αντικαθιστώντας τον πρωταθλητή των προηγούμενων 25 χρόνων, τον άνθρακα, αλλά δεν έχει ακόμα προδιαγραφεί η ιστορία για το μέλλον της παγκόσμιας ενέργειας. Στην πράξη, αυτή θα προσδιοριστεί από τις κυβερνητικές πολιτικές που θα ακολουθηθούν"

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου βέβαια συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι το 2040, κυρίως λόγω έλλειψης εύκολης εναλλακτικής λύσης ιδιαίτερα στον τομέα των οδικών επαγγελματικών μεταφορών, της αεροπορίας και της παραγωγής πετροχημικών προϊόντων, σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση του World Energy Outlook 2016.

Ωστόσο, η ζήτηση πετρελαίου από τα επιβατικά αυτοκίνητα μειώνεται ακόμα και όταν ο αριθμός των οχημάτων διπλασιάζεται. Αυτό οφείλεται στην βελτίωση της κατανάλωσης, στα βιοκαύσιμα και στην αύξηση της κυκλοφορίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Αντίθετα, η κατανάλωση άνθρακα αυξάνεται ελάχιστα μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, καθώς η ζήτηση στην Κίνα μειώνεται χάρη στις προσπάθειες της χώρας για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη διαφοροποίηση του μείγματος καυσίμων που χρησιμοποιεί.

Η αγορά του φυσικού αερίου επίσης μεταβάλλεται, με το μερίδιο του υγροποιημένου φυσικού αερίου να αυξάνεται σε περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου εμπορίου φυσικού αερίου. Σε μια ήδη "εκπαιδευμένη" αγορά φυσικού αερίου, έρχεται το νέο υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στους συμβατικούς όρους και τιμές.

Η συμφωνία του Παρισιού, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2016, είναι ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να θέσουμε πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα γιατί απαιτείται μια σημαντική αλλαγή στο ρυθμό εξόρυξης του άνθρακα και της επάρκειας αυτού. Θέτοντας σε εφαρμογή τις τρέχουσες διεθνείς δεσμεύσεις θα επιβραδύνουμε την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από 650 εκατομμύρια τόνους ετησίως που ήταν ως το 2000, σε περίπου 150 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι το 2040.

Παρόλο που αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, δεν είναι αρκετό για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς μόνο θα περιορίσουν την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 2,7°C μέχρι το 2100. Η πορεία για να φτάσουμε στους 2°C είναι δύσκολη, αλλά μπορεί να επιτευχθεί εάν οι πολιτικές για τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την ενεργειακή απόδοση τεθούν σε εφαρμογή σε όλους τους τομείς.

Για παράδειγμα, στο σενάριο των 2°C, ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα πρέπει να υπερβεί τα 700 εκατομμύρια μέχρι το 2040, ώστε να μην χρειάζονται 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Οι φιλοδοξίες για μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη πέραν των 2°C, θα απαιτήσουν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες.

"Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα κάνουν πολύ μεγάλα άλματα τις επόμενες δεκαετίες, αλλά τα οφέλη τους περιορίζονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας," είπε ο Dr. Birol. "Ο επόμενος μεγάλος στόχος και σταθμός στην ιστορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι να επεκταθεί η χρήση τους στην βιομηχανία, στον κατασκευαστικό κλάδο και στις μεταφορές, τομείς όπου υπάρχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης."


Σχετικά Link:
International Energy Agency: http://www.iea.org