ΝΕΑ

H Climaveneta σε έργο του Renzo Piano


9.2014

Ο γνωστός αρχιτέκτονας ανέλαβε τη σχεδίαση μιας ολόκληρης νέας περιοχής με διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα αλλά και πολιτιστικούς χώρους – όπως ένα μουσείο επιστημών – στην περιοχή του Τrento στην Ιταλία.

Η περιοχή ονομάστηκε Le Albere και καλύπτει ένα χώρο 120 στρεμμάτων, 50 από τα οποία αξιοποιήθηκαν για τη δημιουργία πάρκου αναψυχής. Όλο το συγκρότημα αποτελεί στην ουσία από μόνο του μία μικρή πόλη και η μεγάλη πρόκληση ήταν να βρεθεί ο αποδοτικότερος και περιβαλλοντικά φιλικότερος τρόπος για την παροχή ενέργειας, την θέρμανση και τον κλιματισμό των δομημένων χώρων.

Μάλιστα, η αρχική σχεδίαση προέβλεπε ότι όλα τα κτίρια θα έπρεπε να πληρούν τους όρους της αυστηρής πιστοποίησης KlimaHouse, ενώ το μουσείο και το μελλοντικό συνεδριακό κέντρο θα έπρεπε να πληρούν τις ακόμη αυστηρότερες προϋποθέσεις που απαιτεί η πιστοποίηση LEED gold.

Αυτοί ήταν και οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή της Climaveneta για την ανάληψη ενός μεγάλου και τόσο πολύπλοκου έργου. Η θέρμανση, η ψύξη και η παροχή ζεστού νερού για οικιακή χρήση σε όλο το συγκρότημα ήταν οι τρεις βασικοί στόχοι που έπρεπε να επιτευχθούν. Χρησιμοποιήθηκαν 5 συστήματα ψύξης TECA, με ισχύ 1175 kW η κάθε μια. Η χρήση αυτών των μηχανημάτων υπολογίζεται ότι θα προσφέρει ενέργεια ανάλογη με αυτή που θα παραγόταν καίγοντας 575 τόνους πετρελαίου, γεγονός που θα «απελευθέρωνε» στην ατμόσφαιρα 1.700 τόνους διοξειδίου του άνθρακα!

Ο στόχος του Renzo Piano και των συνεργατών του ήταν να αποτελέσει η νέα συνοικία του Le Albere ένα παράδειγμα αειφορίας, που θα στέκεται απέναντι στις σύγχρονες ενεργοβόρες πόλεις. Η γειτνίασή του με το παραδοσιακό κέντρο του Trento δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες ανθρώπους να δουν από πρώτο χέρι πως είναι να εργάζεσαι και να ζεις σε μια πόλη, η οποία δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας ενός ευφυούς δημιουργού όπως ο Piano με την Climaveta και τις πλέον προηγμένες λύσεις που μπορεί να προσφέρει, επιβεβαιώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη δυνατότητα της ιταλικής εταιρείας να ανταποκρίνεται στις πιο απαιτητικές προκλήσεις που θέτουν τα σύγχρονα τεχνικά έργα σε όλο τον κόσμο.