ΝΕΑ

Αυτός είναι ο ομορφότερος ουρανοξύστης του κόσμου


4.2015

Υπερίσχυσε ανάμεσα σε 800 ψηλά κτίρια από όλες τις χώρες του κόσμου και αναδείχθηκε ο ομορφότερος ουρανοξύστης στον πλανήτη. Βρίσκεται στο Μιλάνο της Ιταλίας και ονομάζεται «Bosco Verticale», σε ελεύθερη μετάφραση «κάθετο δάσος». Το Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Φρανκφούρτης απένειμε στο διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Boeri Studio που τον σχεδίασε, το βραβείο «International Highrise Award» για το έτος 2014 που μας πέρασε.

Η ταυτότητα του Bosco Verticale
Ο ουρανοξύστης βρίσκεται στην περιοχή Porta Nuova Isola του Μιλάνου και αποτελεί παράδειγμα της ιδέας κάθετης πύκνωσης της φύσης μέσα στην πόλη. Αποτελείται από δύο τμήματα σε σχήμα πύργου, με 27 και 19 ορόφους αντίστοιχα και συνολικά 111 διαμερίσματα. Σημαντικό στοιχείο του κτιρίου είναι οι βεράντες, οι οποίες καταλαμβάνουν έκταση 2.780 τ.μ. και έχουν φυτευτεί με 900 δέντρα και ποικιλία 2.000 θάμνων, λουλουδιών και φυτών. Κύριος στόχος της ιδέας του Bosco Verticale είναι ο σχηματισμός μικροκλίματος γύρω από τα διαμερίσματα, δημιουργώντας την αίσθηση όασης πρασίνου μέσα στο αστικό κέντρο. Αυτό επιτυγχάνεται μειώνοντας τους εξωτερικούς θορύβους, ελέγχοντας την ηλιακή ακτινοβολία με φυλλοβόλα, ενισχύοντας την απορρόφηση του CO2 και την απελευθέρωση του οξυγόνου και φυσικά δίνοντας τα αντίστοιχα οπτικά ερεθίσματα.

Όχι μόνο ομορφιά αλλά και ενεργειακή απόδοση
Το βραβείο «International Highrise Award» δεν εξέταζε όμως μόνο την αισθητική των διαγωνιζόμενων ψηλών κτιρίων, αλλά απαιτούσε και την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων σε θέματα ενεργειακής απόδοσης και λειτουργικότητας τους. Ο Stefano Boeri, γνώριζε ότι το 50% των ενεργειακών καταναλώσεων του κτιρίου θα προέρχεται από το σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού. Επίσης, ήξερε ότι θα υπήρχε έντονη διαφοροποίηση απαιτήσεων θέρμανσης και ψύξης ανάλογα την πρόσοψη του κτιρίου που βρισκόταν ο κάθε χώρος και εάν τον φώτιζε ή όχι ο ήλιος. Αναμενόταν δηλαδή ότι κάποια διαμερίσματα θα ζητούσαν θέρμανση και την ίδια στιγμή άλλα θα χρειάζονταν ψύξη, γεγονός που εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους εκτόξευσης των ενεργειακών καταναλώσεων.

Κλιματισμός από τον κορυφαίο οίκο της Ευρώπης
Ήταν προφανές ότι θα χρειαζόταν ένας ξεχωριστός συνεργάτης για να βρεθεί η λύση που θα κάλυπτε τις ανάγκες του Bosco Verticale με ένα σύστημα απλό στην εγκατάσταση και λειτουργία και ταυτόχρονα με κορυφαίο ενεργειακά. Ο συνεργάτης αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την Climaveneta, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή κεντρικών συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού στην Ευρώπη. Εγκατέστησε στο Bosco Verticale τέσσερις υπερσύγχρονες αντλίες θερμότητας πολλαπλών χρήσεων με αξιοποίηση γεωθερμίας τύπου Integra ERACS, βελτιστοποιημένες για την αξιοποίηση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Οι μονάδες αυτές, μέγιστης συνολικής ισχύος 4MW, χάρη στην εξελιγμένη φιλοσοφία κατασκευής τους (4σωλήνια) και στο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου τους, έδωσαν αυτό που ζητούσε ο Boeri : ανεξάρτητη ή/και ταυτόχρονη παροχή θερμότητας και ψύξης, με κορυφαία απόδοση. Το σύστημα Integra μπορεί και παρέχει μείωση 40% στην ανάλωση πρωτογενούς ενέργειας σε σύγκριση με ένα σύστημα κάποιου άλλου κατασκευαστή.

Το “Bosco Verticale” είναι ένα μοναδικό έργο - πρότυπο για τη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού. Η Climaveneta έπαιξε σημαντικό ρόλο στο project, διασφαλίζοντας σε σημαντικό βαθμό την κορυφαία ενεργειακή αποδοτικότητα, η οποία χάρισε στο κτίριο και την πιστοποίηση LEED Gold.

Σχετικά Links :
Επίσημο web site του διαγωνισμού : http://www.international-highrise-award.com/en/
Video για το Bosco Verticale και τη συνεισφορά της Climaveneta : video
Τεχνικό Φυλλάδιο για τις αντλίες θερμότητας Integra : Φυλλάδιο

Πηγή : www.climaveneta-economy.gr