ΝΕΑ

Δωρεά του Ομίλου Δέλτα Τεχνική Α.Ε. στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου στην Πάτμο


7.2018

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, το Ορθόδοξο μοναστήρι και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι χτισμένη στην κορυφή της Χώρας και δεσπόζει σε όλη την Πάτμο θυμίζοντας βυζαντινό κάστρο. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μοναστηριακά συγκροτήματα του Αιγαίου και θεωρείται θρησκευτικό – πολιτιστικό – πνευματικό κέντρο, σημείο αναφοράς για όλο τον χριστιανικό κόσμο.

Η πλουσιότατη Βιβλιοθήκη της Μονής θεωρείται εξαιρετική καθώς είναι μία από τις ελάχιστες μοναστηριακές βιβλιοθήκες που έφτασαν ως τις ημέρες μας χωρίς να καταστραφεί ολοσχερώς το περιεχόμενό τους και αποτελεί πλούσια πηγή πληροφοριών. Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί τώρα περισσότερα από 3000 τυπωμένα βιβλία, 900 χειρόγραφα και 13000 έγγραφα που χρονολογούνται πριν από το 1073.

Επομένως οι σημαντικές απαιτήσεις κλιματισμού του χώρου της βιβλιοθήκης έπρεπε να καλυφθούν από τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα. Ο όμιλος εταιρειών  ΔΕΛΤΑ ΤΕΧΝΙΚΗ, σεβόμενος απόλυτα τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται στην βιβλιοθήκη της Μονής, δώρισε με ευχαρίστηση το σύστημα κλιματισμού τύπου Close Control Climaveneta, brand της Mitsubishi Electric Hydronics & IT Cooling Systems, καλύπτοντας υπεύθυνα τις ιδιαίτερες συνθήκες κλιματισμού  έτσι ώστε να μην προκληθούν ζημιογόνες αλλοιώσεις στα κειμήλια από περιβαλλοντολογικούς παράγοντες.

Το συγκεκριμένο αερόψυκτο σύστημα κλιματισμού, διατηρεί σε σταθερές συνθήκες τον αέρα και την  ποιότητά του, διαθέτει νέους ηλεκτροκίνητους ανεμιστήρες για την καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και την μείωση εκπομπών θορύβου και ρυθμίζει με απόλυτη ακρίβεια τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας σύμφωνα με τις απαιτήσεις των χώρων.

Η ψυκτική ισχύς της μονάδας είναι 23,3 kw και διαθέτει επιπλέον :
•    Σύστημα ύγρανσης – αφύγρανσης
•    Ενσωματωμένες ηλεκτρικές αντιστάσεις
•    Φίλτρα κλάσης F5

Σχετικά Links:

Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου: www.patmosmonastery.gr

Σημείωση:
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, αποτελεί το πρώτο μνημείο που συνεργάστηκε με το Google Art Project, με αποτέλεσμα οι χρήστες του διαδικτύου να μπορούν σήμερα να θαυμάσουν τα περισσότερα από τα 116 κειμήλια - έργα τέχνης σε ψηφιακή μορφή, πατώντας εδώ.