ΝΕΑ

Το οινοποιείο παγκόσμιο πρότυπο εγκαινιάστηκε στη «μικρή Τοσκάνη»


5.2016

Ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της Αργεντινής σύμφωνα με το Forbes, ο Alejandro Bulgheroni, εγκαινίασε στην Ουρουγουάη το οινοποιείο Bodega Garzón. Πρόκειται για μια κολοσσιαία επένδυση ύψους 85 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει αμπελώνες, κτιριακές εγκαταστάσεις 19 στρεμμάτων, ένα κορυφαίο εστιατόριο, ένα πολυτελές ξενοδοχείο και ένα κλειστό κλαμπ για «φίλους του κρασιού». Βρίσκεται τρία χιλιόμετρα έξω από το Pueblo Garzon, στην περιοχή Maldonado.

Κάτι παραπάνω από οινοποιείο
Δεν πρόκειται όπως καταλαβαίνετε για ένα απλό οινοποιείο. Το Bodega Garzón βρίσκεται στην 21η θέση ανάμεσα στους 52 δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου που πρέπει να επισκεφθεί κανείς για το 2016, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times.

Η μοναδικότητα όμως του Bodega Garzón δεν είναι αυτή. Είναι οι αρχές της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της ενεργειακής αποδοτικότητας με τις οποίες σχεδιάστηκε. Από την ελάττωση της χρήσης και την αξιοποίηση του βρόχινου νερού, τη χρήση τοπικών υλικών για την κατασκευή του, τη διαχείριση των υπολειμμάτων της παραγωγής, την αποκατάσταση της πανίδας και χλωρίδας έως τη χρήση εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας και την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, το Bodega Garzón είναι μοναδικό.

Είναι το πρώτο οινοποιείο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών που συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Green Building Council (USGBC) και ως εκ τούτου πιστοποιήθηκε και με το LEED certification. Επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 40% σε σύγκριση με άλλες παρόμοιες μονάδες και εξασφαλίζει την παραγωγή του 40% των ενεργειακών του αναγκών, μέσω ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάνελ. Στο Bodega Garzón, η ενεργειακή αποδοτικότητα συνδέεται με το καλό κρασί, δημιουργώντας ένα «σύμβολο» της βιώσιμης ανθρώπινης προόδου σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας
Όπως σε κάθε οινοποιείο, έτσι και στο Bodega Garzon, το πιο κρίσιμο ενεργειακά σύστημα σχετίζεται με τον έλεγχο θερμοκρασίας του κρασιού στις διάφορες φάσεις ζύμωσης αλλά και τον έλεγχο των συνθηκών του αέρα στους χώρους ωρίμανσης. Ο ειδικός των συστημάτων αυτών σε όλο τον κόσμο δεν είναι άλλος από την Climaveneta, που κατασκευάζει εξειδικευμένο και κορυφαίο τεχνολογικά εξοπλισμό ψυκτών και αντλιών θερμότητας για οινοποιεία κάθε μεγέθους.

Στο Bodega Garzon, το ψυκτικό & θερμικό σύστημα βασίζεται σε 6 υψηλής ενεργειακής απόδοσης μονάδες της Climaveneta τύπου WIZARD (διαχείρισης αέρα) και 2 μονάδες πολλαπλών χρήσεων τύπου Integra ERACS, οι οποίες συνεργάζονται για την ταυτόχρονη παραγωγή ζεστού και κρύου νερού, με ενεργειακό βαθμό απόδοσης που φτάνει το 800%.

Τα μηχανήματα της Climaveneta είναι η καλύτερη εγγύηση όχι μόνο για το Bodega Garzon αλλά και για κάθε οινοποιείο, μικρό ή μεγάλο, καθώς χαρακτηρίζονται από υψηλή αξιοπιστία, κορυφαία ενεργειακή απόδοση, και δυνατότητες πλήρους ελέγχου της οινοπαραγωγικής διαδικασίας. Η Climaveneta, με εμπειρία 40 ετών σε οινοποιεία, είναι η πρώτη επιλογή των οινοποιείων και στην Ελλάδα, είτε αντικαθιστούν παλαιότερο εξοπλισμό, είτε επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους.

Σχετικά Links :
Οινοποιείο Bodega Garzon : www.bodegagarzon.com 
Green Building Council (USGBC) : http://www.usgbc.org
Τεχνική παρουσίαση μονάδας Integra ERACS : εδώ