ΝΕΑ

Chiswick Park Estate: η Climaveneta προσδίδει υψηλή ενεργειακή απόδοση & άνεση


10.2014

Οι καινοτόμες αρχιτεκτονικές προτάσεις μπορούν να πληρούν και τα πιο απαιτητικά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης & άνεσης όταν χρησιμοποιούνται τεχνολογικές λύσεις όπως αυτές που προτείνει η Climaveneta, ο κορυφαίος ευρωπαίος κατασκευαστής συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

To Chiswick Park στο Λονδίνο είναι ένα πρωτοποριακό project στο οποίο 12 υπερσύγχρονα κτίρια γραφείων συνδυάζονται αρμονικά με την ίδια τη φύση. Το συγκρότημα αυτό γραφείων, το οποίο στεγάζει 5.000 εργαζόμενους συνυπάρχει με τον κήπο ενός κοντινού πάρκου, με μια λίμνη, ένα μικρό καταρράκτη καθώς και έναν κατάφυτο πεζόδρομο που περιβάλλει το χώρο. Ανακηρύχθηκε μέσα στο Top 10 “BestPlacestoWork” στην Αγγλία.
Ειδικά το «Κτίριο 7» του Chiswick Park αποτελεί την τελευταία προσθήκη του έργου και έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία Rogers Stirk Harbour & Partners. Διαθέτει 12 ορόφους και συνολικό εμβαδόν 31.000 m2 με βασική του «αποστολή» να αποτελέσει ένα ιδανικό περιβάλλον εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση στους υπαλλήλους που θα χρησιμοποιούν τους χώρους πρασίνου και αναψυχής, γυμναστικής αλλά και διασκέδασης.

Eπιτυγχάνοντας υψηλούς στόχους

Πρόθεση των ιδιοκτητών ήταν εξ' αρχής να υπερκαλύψουν τις απαιτήσεις της αυστηρότατης ενεργειακής πιστοποίησης BREEAM και γι αυτό επέλεξαν έναν αξιόπιστο και έμπειρο συνεργάτη για να περιορίσουν τη σπουδαιότερη ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου, τον κλιματισμό. Δεν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα στην πρόκληση αυτή από την Climaveneta. Έτσι, τοποθετήθηκαν υπερσύγχρονες μονάδες κλιματισμού τύπου FOCS με σκοπό να προσφέρεται η απαραίτητη άνεση στους εργαζομένους των κτιρίων αλλά παράλληλα να τηρούνται απαρέγκλιτα οι αρχές της αειφορίας και της ενεργειακής αποδοτικότητας. Συνολικά εγκαταστάθηκαν επτά (7) μονάδες FOCS υψηλής ενεργειακής απόδοσης ενώ δόθηκε μεγάλη σημασία και στη χαμηλή εκπομπή θορύβου, για να μην ενοχλούνται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Γιατί επιλέχθηκαν αντλίες θερμότητας για αυτό το έργο

Οι αντλίες θερμότητας στηρίζονται σε μία εξαιρετικά απλή αλλά ιδιαίτερα αποδοτική αρχή λειτουργίας: αντί να παράγουν θερμότητα καταναλώνοντας καύσιμα, μεταφέρουν/αντλούν (εξ’ ου και η ονομασία «αντλία») τη θερμότητα που ήδη υπάρχει, από τον ένα χώρο στον άλλο. Το χειμώνα λοιπόν, η αντλία θερμότητας παίρνει θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα και τη φέρνει μέσα στο χώρο μας (στο σπίτι, στο γραφείο), ζεσταίνοντας το νερό του καλοριφέρ, όπως θα έκανε το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο. Με την αντίστροφη ακριβώς διαδικασία, όπως στην περίπτωση του Chiswick Park, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να προσφέρουν κλιματισμό / ψύξη σε κάθε χώρο κατά τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή των αντλιών θερμότητας από τα κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Οι αντλίες θερμότητας είναι αυτή τη στιγμή το Νο1 σύστημα θέρμανσης και ψύξης παγκοσμίως και χρησιμοποιείται στα περισσότερα νέα κτίρια κάθε είδους και μεγέθους. Καταφέρνουν δε να πληρούν τις υψηλότερες και πιο αυστηρές περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις, επειδή ακριβώς ξοδεύουν ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα, αποτελώντας το οικονομικότερο αλλά και φιλικότερο στο περιβάλλον σύστημα θέρμανσης & ψύξης που υπάρχει.

Λεπτομέρειες εγκατάστασης:

-    Αντλία θερμότητας / Ψύκτης αέρος – νερού (Hydronic System)
-    Ψυκτική ικανότητα : 4,5 ΜW
-    Μηχανήματα : 3xFOCS-CA/LN 2702 Energy Class A, Low Noise Version, 4xFOCS2 SL-CA-E 2702 Energy Class A,
     Super Low Noise Version
-    Βραβεύσεις – Πιστοποιήσεις : BREEAM, Green Apple Award, 5 συνεχόμενα έτη στο «Best Places to Work»

Chiswick Park Estate Official Web Site : http://www.enjoy-work.com/